ЛЕЧЕНИЕ НА АЛКОХОЛИЗМА И СТРЕСА

ЛЕЧЕНИЕ НА АЛКОХОЛИЗМА И СТРЕСА

Алкохолизмът е един от най-разпространените бичове на 21 век и едно от най-трудно лечимите заболявания. Започва се невинно – от 1 чашка по някакъв повод, после става навик и постепенно алкохолът оплита човека в коварните си мрежи. Болшинството от случаите на алкохолизъм се предшествуват от стрес и психическо напрежение.
Алкохолизмът и стресовите състояния, като негова първопричина вземат все повече жертви предимно сред младите хора.
Възможно ли е тяхното лечение?

Определено – ДА! Лечението е комплексно и в най-добрия случай е резултатно, когато е с участието на колектив от специалисти- невролог, психиатър,психолог и физиотерапевт. Това е доказала досегашната дългогодишна практика на специалистите от Международен Център “МЕТОДА ТОМАТИС”

Преди да се пристъпи към психиатрична намеса за решаването на тези проблеми е необходимо да се направи щателно компютърно невро-физиологично изследване на нервната система, за да се изключат така наречените органични психози.

При тях психичната симптоматика е резултат на директно увреждане на мозъка от външната среда – интоксикация или мозъчно заболяване – тумор, възпаление, съдово-дистрофичен процес. При тези случаи, както и в напредналите стадии на алкохолна и наркотична зависимост специализираната компютърна неврофизиологична диагностика на мозъчната кора, която се провежда в Международен Център “МЕТОДА ТОМАТИС” има голяма диагностично-прогностична роля ЭЭГ , МОЗЪЧНА КАРТОГРАФИЯ. Тази диагностика е в състояние да определи характера и локализацията на увредата.

За да помогнат ефективно в решаването на тези изключително трудни за болния проблеми специалистите от Международен Център “МЕТОДА ТОМАТИС”

са разработили специална програма, включваща ЕЕГ (електроенцефалография), Метод на Томатис (тренажор за мозъка), .БАК (биоакустична корекция-методът на функционалната невротерапия).След задълбочена анамнеза от съответен специалист пациентът се подлага на прецизни компютърни изследвания, с които се установяват настъпилите изменения в биоелектричната активност на мозъчната кора, вследствие употребата на алкохол. Изследването помага за поставяне на правилна диагноза и избор на най-подходящото немедикаментозно, неинвазивно лечение.
Изключително значими при лечение на стресовите състояния и алкохолизма са периодичните психотерапевтични сеанси при специалист – клиничен психолог. Нужно е желание и съпричастност на болния в продължение на седмици и месеци психотерапия, за да се преодолеят успешно стреса и алкохолизма като болестни състояния и да се върне болния към нормалния ритъм на живот без зависимости.
Следва консултация с терапевт, който разработва специализирана програма от процедури за всеки конкретен случай според степента на алкохолна зависимост. Отличен терапевтичен ефект дава БИОАКУСТИЧНА КОРЕКЦИЯ.

Общи предимства на метода на БАК:

  1. немедикаментозно, неинвазивно лечение на функционални разстройства на централната нервна система;
  2. липса на привикване, странични ефекти и възрастни ограничения;
  3. висока ефективност, доказана от многогодишното използване;
  4. съвместимост и ускоряване на други видове лечение, намаление на медикаментозно натоварване, при някои нозологии възможността от замяна на медикаментозно лечение.
  5. всяка процедура на БАК преминава под контрол на запис на ЕЕГ по 4 канали в режим on-line (преглед и анализ на индексите). След всяка процедура има възможност да се оцени изменение на различни параметри на ЕЕГ (анализ на идексите, патерн анализ, крос-корелационен анализ).

 При такава комплексна организация, с участието на колектив от специалисти и с активното съпричастие от страна на пациента и неговите близки, в продължителен период от време могат да се постигнат добри резултати в лечението на алкохолизма.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *