ГЛАВОБОЛИЕТО В ДЕТСКАТА ВЪЗРАСТ

ГЛАВОБОЛИЕТО В ДЕТСКАТА ВЪЗРАСТ

Децата често се оплакват от главоболие. Причините за появата му са многообразни и винаги е наложително да бъдат прецизно диагностицирани.
Разграничават се два типа главоболие – първично и вторично.
Към първият вид се

отнасят мигрената, тензионното главоболие и пароксизмалният тип главоболие.
Вторични са всички останали видове главоболие.
При тях има непосредствена причина за появата на оплакванията. Най-често това са възпалителни заболявания. Повишената температура винаги се съпровожда от главоболие. Травмите в областта на главата също имат значение.
В детска възраст съдовите заболявания на мозъка имат много по-малка роля. Обменните заболявания и туморите на мозъка следва също да се имат предвид.

При мигрената
, главоболието по-често е едностранно. Локализирано е в челната, надорбитна област или слепоочно, по-рядко- тилно. Протича пристъпно. Придружено е поне от един от следните признаци: гадене, повръщане, светофобия, шумът също го засилва. Продължава от 4-72 часа. Има пулсиращ характер. От мигрена боледуват и момичета и момчета.

Доброкачественият пристъпен световъртеж
се разглежда като особена разновидност на мигрената в детска възраст.

Тензионното главоболие
също може да бъде пристъпно, но по-често е хронично. Характеризира се с лека до умерна, предимно двустранна болка със стягащ характер. Обикновено се свързва с психично напрежение или стрес.

Като евентуални причини за този вид главоболие се посочват: аномалии в захапката, мускулно напрежение при нефизиологични пози на тялото, училищни или семейни неблагополучия, депресии свързани със стрес и др. От тензионно главоболие боледуват най-често деца над 10 годишна възраст.

При оплакване от главоболие винаги трябва да се отдиференцира първичният от вторичен тип главоболие. За целта е необходима консултация със специалист и при нужда провеждане на изследвания.
Длъжни сме да изключим други соматични заболявания. При честа поява на главоболие у децата и подрастващите родителите следва да се обърнат към специалист Международен Център “МЕТОДА ТОМАТИС”.
Специалистите разполагат с модерна компютърна апаратура за специализирани неврофизиологични изследвания на централната нервна система –  ЭЭГ , МОЗЪЧНА КАРТОГРАФИЯ, които са напълно безвредни и безболезнени. Това дава възможност за своевременно и правилно лечение на неврологичните заболявания на децата в най-ранна възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *